Rotukissan hankinnassa kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä, mitä ominaisuuksia arvostaa kissassa ja mitä ei missään tapauksessa ole valmis hyväksymään.
Peruskäytökseltään ja -vieteiltään kissat ovat rodusta riippumatta hyvin samankaltaisia. Merkittävimmät erot kissarotujen välillä ovat ulkonäkö, temperamentti ja jossain määrin myäs äänen käyttö. Luonteenpiirteissä ja käyttäytymisessä on eroja myös kaikkien rotujen eri yksilöillä. Kissanäyttelyissä on mainio tilaisuus tutustua rotuihin, kasvattajiin ja kissojen omistajiin. Tietoa eri roduista löytyy myös rotuyhdistysten ja kissaharrastajien internetsivuilta.
Kissa on pitkäikäinen eläin. Kissan, kuten muunkin lemmikin, hankinnan tulee perustua harkintaan, ei hetken mielijohteeseen. Kissa on sosiaalinen ja helppohoitoinen lemmikki, mutta se vaatii silti päivittäistä huolenpitoa ja seuraa voidakseen hyvin. Rakastava ja turvallinen koti on tärkeä osa kissan hyvinvointia.
Ennen kissan hankintaa on hyvä miettiä seuraavia asioita:
- Onko perheen jäsenillä eläinallergioita? Haluaako koko perhe kissalemmikin?
- Oletko valmis huolehtimaan kissasta koko sen eliniän, jopa 15-20 vuotta?
- Onko kissalle hoitaja tai hoitopaikka muun perheen matkojen ajaksi?
- Oletko varautunut yllättäviin eläinlääkärikuluihin äkillisen sairauden tai loukkaantumisen sattuessa?
- Oletko huomioinut, että lemmikki näkyy ja kuuluu kodissasi? Huonekaluihin saattaa tulla kynnenjälkiä, koriste-esineet voivat rikkoutua tai päätyä kissasi leluiksi ja huonekasvit saattavat joutua pikku puutarhurin muokkaamisen kohteiksi.
Hankkiessasi kissaa kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:
- Rotukissalla on aina rekisterikirja tai rekisteröintitodistus
- Pentu on luovutettaessa Suomen Kissaliiton sääntöjen mukaisesti vähintään 14 viikon ikäinen (pennun syntymäaika rekisterikirjassa tai rekisteröintitodistuksessa)
- Pentu on rokotettu ja eläinlääkäri on tarkastanut pennun ja näistä on asianmukaiset todistukset
- Pennun vanhemmat on testattu vähintään Suomen Kissaliiton suositusten ja/tai määräysten mukaisesti (Suomen Kissaliiton vähimmäissuositus: FIV ja Felv-testit)
- Kasvattaja kertoo rodun ja pentujensa hyvien ominaisuuksien lisäksi mahdollisista rasitteista
- Kasvattaja esittelee pennun elinolot
- Vaadi kirjallinen kauppasopimus
Rotukissapentujen rekisteröinti maksaa n. 30 euroa. Kasvattajalle tämän summan ei pitäisi olla este pentujen rekisteröinnille. Hälytyskellojen kuuluu soida, jos kasvattaja kertoo myyvänsä rotukissan pentuja, joita ei kuitenkaan ole rekisteröity.
Suomen Venäjänsiniset ry on tehnyt yhteistyösopimuksen Suomen Kissaliitto ry:n kanssa ja noudattaa Suomen Kissaliitto ry:n sääntöjä. Suomen Kissaliitto ry on osa laajaa kansainvälistä keskusjärjestöä nimeltään Federation Internationale Feline (FIFe). Suomen Kissaliitto valvoo rotukissojen kasvatustoimintaa ja siihen liittyvien sääntöjen noudattamista. Suomessa toimii muidenkin keskusjärjestöjen alaisia ja niiden sääntöjen mukaan toimivia yhdistyksiä ja kasvattajia. Näistä aktiivisimmat ovat Cat Fanciers of Finland (CFA-yhdistys) ja Finticat (TICA-yhdistys). Keskusjärjestöjen säännöt poikkeavat hieman toisistaan muun muassa pentujen rekisteröintikäytännön osalta. Kaikissa edellä mainituissa keskusjärjestöissä rekisteröidyillä kissoilla on järjestön myöntämä rekisterikirja tai rekisteröintitodistus. Kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan järjestöjensä sääntöjä.
Suomen Venäjänsiniset ry suosittelee pennun hankintaa vain rekisteröityneeltä, valvotulta kasvattajilta.
Pentuneuvonta
Venäjänsininen on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ja pentuja on kohtuullisen hyvin tarjolla.
Voit ottaa yhteyttä yhdistyksen pentuneuvontaan kun olet etsimässä omaa venäjänsinistä tai haluat enemmän tietoa tästä valloittavasta rodusta. Pentuneuvonnasta saat tietoa tarjolla olevista pennuista ja venäjänsinisestä kissasta yleensä. Aika ajoin yhdistyksen kautta etsitään myös uutta kotia aikuiselle kissalle.
Ota rohkeasti yhteyttä, autamme sinua mielellämme!
Pentuneuvonnan yhteystiedot löydät täältä.