Kissanäyttelyiden tarkoituksena on tuoda esille erilaisia rotuja ja valistaa yleisöä hyvästä kissanhoidosta.
Näyttelyissä on mahdollisuus luoda kontakteja ja viettää mukavaa vapaa-aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa. Kissanäyttelyitä järjestetään ympäri Suomea useita kertoja vuodessa.
Näyttelyyn osallistuvan kissan on oltava terve. Sen turkin tulee olla hoidettu ja kynsien kärjet leikatut. Näyttelyyn eivät saa osallistua alle kilon painoiset pennut, tiineet naaraat, maitoa erittävät naaraat tai naaraat, joilla on alle 3 kuukautta vanhat pennut. Näyttelyyn osallistuminen on kielletty myös kuuroilta kissoilta sekä kissoilta, joilta on typistetty häntä tai korvat tai amputoitu kynnet. Ennen näyttelyn alkua eläinlääkäri tarkastaa jokaisen kissan terveydentilan ja sen, että kissalla on voimassa näyttelysääntöjen mukaiset rokotukset.
Kissat ovat näyttelypäivän ajan häkeissä, joista omistaja tai hänen valtuuttamansa henkilö vie kissat tuomarin arvosteltavaksi kunkin omalla vuorollaan. Kaikilla roduilla on omat rotumääritelmänsä. Ensin tuomari arvostelee jokaisen kissan erikseen ja kirjoittaa kissalle arvostelusetelin. Jos samassa luokassa kilpailee useampi kuin yksi kissa, tuomari laittaa kissat arvionsa mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Sen jälkeen valitaan värin paras kissa. Lopuksi jokainen tuomari valitsee kaikkien arvostelemiensa kissojen joukosta tuomarin parhaat, jotka menevät näyttelyn lopussa järjestettävään paneeliin. Tässä loppukilpailussa assistentit esittelevät kissat tuomareille, jotka äänestävät nominoiduista kissoista näyttelyn voittajat eli Best In Show-kissat.
Kannattaa kokea näyttelyn tunnelma oman kissan kanssa, ainakin kerran. Parhaimmillaan siitä saattaa alkaa vuosia kestävä hauska harrastus. Kissat eivät kuitenkaan voitoista tai arvosteluista piittaa, mutta useimmat kissat tottuvat näyttely-ympäristöön. Osa kissoista jopa pitää esiintymisestä ja saamastaan huomiosta.
Näyttelyn järjestäjän toimesta kaikille kissoille on varattu näyttelyhäkki, jonka koko on 65x65x55 cm. Myös omaa häkkiä (esim. sturdi) voi käyttää, jos siitä ilmoittaa ilmoittautumislomakkeessa näyttelyn järjestäjälle.
MITÄ MUKAAN NÄYTTELYYN
- vahvistuskirje
- kissan rekisterikirja tai passi, jos rokotuksia ei ole merkitty rekisterikirjaan
- tarkista, että rokotukset ovat näyttelysääntöjen mukaiset
- leikkaa kissan kynsien kärjet
- desinfiointiaine (esim. VirkonS, PetDesi)
- häkkiin verhot ja makuualusta/pesä tai oma häkki
- pieni hiekkalaatikko, hiekkaa ja hiekkalapio
- ruoka- ja juoma-astiat sekä ruokaa kissalle
- pieniä roskapusseja, hiekkalapio ja piipunrasseja häkin kiinnityksen varmistamiseksi
- tarvittaessa kissan ehostustarvikkeet (harja, kynsisakset ym.)
- kissalle pari lelua viihdykkeeksi ja itselle mukavat kengät, tuoli ja mahdolliset eväät
Näyttelyapua saat kissasi kasvattajalta tai Suomen Venäjänsiniset ry:n hallituksen jäseniltä.
Lisätietoja näyttelyistä löytyy runsaasti www.kissaliitto.fi /näyttelyt-sivuilta. Siellä on muun muassa ilmoittautumisohje, asiaa rokotuksista, hygieniaohjeet sekä kysymys- ja vastauspalsta.
Toivotamme sinut ja kissasi tervetulleiksi viihtymään antoisan harrastuksen parissa!
Vuoden kissat -ranking
Suomen Venäjänsiniset ry käyttää vuoden kissojen pisteiden laskennassa Suomen Kissaliitto ry:n virallista rankingia, joka löytyy Omakissan julkiselta puolelta. Vuoden kissa -kilpailussa huomioidaan vain kotimaiset näyttelytulokset. Aikuisilta ja kastraateilta huomioidaan 5 parasta tulosta, pennuilta ja nuorilta 3 parasta tulosta. Lisäpisteet ovat tarkastamattomat.
Kissaliiton näyttelytulosten ranking-listaukseen pääset tästä.
Rankingista voi hakea sekä kategoriakohtaisen että rotukohtaisen ranking-listauksen.
Rankingissa on otettu huomioon Kissaliiton alaiset kotimaiset näyttelytulokset. Tiedot tulevista Kissaliiton alaisista näyttelyistä löytyvät kissaliiton sivuilta osoitteesta www.kissaliitto.fi. Tietoa Suomessa järjestettävistä TICA- ja CFA-näyttelyistä löytyy yhdisten kotisivuilta FINTICAt ja Cat Fanciers of Finland