Siitokseen käytettävän kollikissan tulee olla Suomen Kissaliitto ry:n (FIFe) hyväksymällä tavalla rekisteröity rotukissa, jonka omistaja on jonkun Kissaliiton alaisen rotukissayhdistyksen (esim. TUROK, SUROK, POROK) jäsen.
Kissan tulee olla tunnistusmerkitty mikrosirulla. Lisäksi kollin omistajan/omistajien pitää allekirjoittaa Kissaliiton siitosuroksenomistajan sopimus, jossa sitoudutaan Kissaliiton määrittelemiin kissanpidon periaatteisiin. Sopimuspohja ja ohjeistus löytyvät kissaliitto.fi -sivuilta kohdasta lomakkeet.
Kissaliiton alaisten rotukissayhdistysten jäsenet voi käyttää kasvatuksessa myös muihin kattojärjestöihin (esim. TICA, CFA) rekisteröityjä uroksia. Tällöin uroksen omistaja ei saa olla Kissaliiton alaisen yhdistyksen jäsen, eikä hänellä voi olla voimassa olevaa siitosuroksen sopimusta. Muutoin astutuksen pitää täyttää Kissaliiton säännöt. Pentujen rekisteröintiä varten tarvitaan kopio uroksen sukutaulusta muiden Kissaliiton vaatimien todistusten lisäksi. Tällöin pennut rekisteröidään paperisella astutustodistuksella.
Terveys
Siitokseen käytettävän kissan tulee olla terve ja hyväkuntoinen, eikä sillä saa olla synnynnäisiä poikkeavuuksia. Kissalla tulee olla eläinlääkärin lausunto napatyrättömyydestä sekä kivesten laskeutumisesta (vähintään 6kk ikäisenä). Lisäksi kissan rokotusten pitää olla kunnossa.
Kissaliitto suosittelee, että kasvatukseen käytettäville kissoille tehdään veriryhmämääritys sekä FIV- ja FeLV-vasta-ainetestit, joiden tulosten tulee olla negatiiviset. Ennen astutusta venäjänsinisille on hyvä tehdä myös silmien peilaustutkimus kaihin (katarakta) varalle. Tutkimus on kissalle kivuton toimenpide. Kataraktan osalta silmätutkimuksen voi tehdä missä iässä tahansa. Silmiltään terveen kissan ja kissan, jonka silmissä on vähäisiä kaihimuutoksia, voi pariuttaa keskenään. Kahden kaihikissan liittoa ei suositella. Tarvittaessa/haluttaessa kissoille voidaan tehdä myös monia muita tutkimuksia.
Sopimusasioita
Naaraan omistajan kanssa voi sopia astutuksesta suullisesti tai kirjallisesti. Kissaliitto.fi -sivuilta löytyy astutussopimuspohja. Toimitaanpa kummalla tavalla tahansa, sovittavista asioista kannattaa keskustella hyvissä ajoin ennen astutusta. Huomioitavia asioita ovat muun muassa seuraavat seikat: Mitkä kissat on tarkoitus pariuttaa, missä astutus tapahtuu, mahdollinen uroksen nouto/palautus, astutusmaksu ja mahdollinen uusinta, jos naaras ei tule ensi yrityksellä tiineeksi. Sopimusta tehtäessä kannattaa muistaa, että naaraan juoksua voi joutua odottamaan ja uroksen pitäisi olla käytettävissä h-hetkellä. Lomista, matkoista, juhlapyhistä, ym. mahdollisista esteistä on myös hyvä keskustella astutuksesta sovittaessa. Suurilta pettymyksiltä vältytään myös, jos uroksen omistaja ilmoittaa ajoissa jo alustavasti sovitun astutuksen peruuntumisesta esim. kollipojan leikkaussuunnitelmien vuoksi.
“Hääreissut” kestävät noin 2-3 päivää riippuen kollin aktiivisuudesta ja hurmaustaidoista. Ensikertalaisilla saattaa esileikkeihin kulua enemmän aikaa kuin kokeneilla kissoilla. Yleensä kissojen annetaan olla yhdessä noin vuorokausi ensimmäisestä astumisesta. Astumispaikaksi käy erillinen huone, sauna tai kodin yleiset tilat. Tärkeintä on, että kissat saavat seurustella keskenään rauhaisassa ympäristössä. Kissoille tulee varata vettä, ruokaa, makuupaikat, vessalaatikko ja tarvittaessa esimerkiksi vanha matto astumispaikaksi.
Rekisteröintiä varten
Pentueen rekisteröintiä varten uroksen omistajan tulee hankkia todistukset uroksen napatyrättömyydestä ja kivesten laskeutumisesta (yli 6kk ikäisenä) ennen astutusta. Uroksen omistaja hyväksyy pentueen omakissassa. Hyväksytty pentue on merkki siitä, että naaraan omistaja on maksanut esim. astutusmaksut sovitusti uroksen omistajalle.
SIITOSKOLLIN MUISTILISTA
- Kissa on asianmukaisesti rekisteröity ja tunnistusmerkitty
- Napatyrättömyystodistus ja todistus kivesten laskeutumisesta
- Kissa on terve ja sääntöjen edellyttämällä tavalla rokotettu
- FIV- ja FeLV-testit, veriryhmämääritys ja silmäpeilaus (tarvittaessa muita tutkimuksia)
- Jäsenyys rotukissayhdistyksessä ja uroksenomistajan sopimus Kissaliittoon
- Suullinen tai kirjallinen astutussopimus
Useimmiten oman kollipoikasi kasvattajalta saat neuvoja ja käytännön apua kaikissa kissaasi liittyvissä asioissa. Ehkä sinunkin kollipojastasi tulee isäkissa ja pääset iloitsemaan oman kissasi pennuista!