Sininen Juttu-nimikkeellä jaamme näyteartikkelin jokaisesta Siniset Sanomat-jäsenlehden numerosta. Tällä kertaa esittelyssä on yhdistyksen tapahtumia 30-vuotiselta taipaleelta. Jäsenlehden saat liittymällä yhdistyksen jäseneksi!
Suomen Venäjänsiniset ry 30v
Yhdistyksen toiminnan alku ja vuosituhannen vaihde olivat esittelynäytteiden kulta-aikaa. Näyttelyt järjestettiin pienellä porukalla, ja yleisö löysi tapahtumat. Esittelynäyttelyt olivat suosittuja Kissaliiton alaisten rotuyhdistysten keskuudessa, ja näihin saatiin aina hyvä kattaus eri rotuisia kissoja. Yhdistyksen kunnianhimoisena tavoitteena oli ainakin yksi kissa kustakin Kissaliitossa hyväksytystä kissarodusta.
Esittelynäyttelyt olivat suosittuja myös rodun kasvattajien ja harrastajien keskuudessa. Venäjänsinisiä tuli paikalle usein toistakymmentä eri ikäistä kissaa. Iloinen puheensorina täytti näyttelytilan, ja kahviosta leijaili vastapaistetun pullan ja tuoreen kahvin tuoksu.
Kaikki tehtiin talkoovoimin ja yhdessä. Rotukissayhdistys lainasi häkit kissoja varten, ja työpaikoilta saatiin lainaksi soppakattila kotikeittiössä keitettyä lounaskeittoa varten.
Yleisö löysi esittelynäyttelyt. VPK-talon salin lavan edusta, joka oli varattu kissojen esittelyä varten, täyttyi kissoista kiinnostuneista, esittelynäyttelyyn poikenneista sunnuntaikävelijöistä. Toisin kuin niin usein kiireisissä arvostelunäyttelyissä, esittelynäyttelyissä oli aina hyvin aikaa jutella yleisön kanssa, ja jakaa tietoa rotukissoista kiinnostuneille.
Esittelynäyttelyt onnistuivat usein myös taloudellisesti: kahvilamyynti, myyntipöytätuotteet ja arpajaiset toivat tuloja yhdistyksen kassaan.
Kesä-ja pikkujoulutapahtumia
Näyttelyistä saatuja varoja kanavoitiin jäsenistön hyväksi. Yhdistys järjesti jäsenille muun muassa kesä- ja pikkujoulutapahtumia. Mustikkamaan maja, jossa pidettiin kesällä 30-vuotiskesäjuhla, toimi useana kesänä yhdistyksen kesäjuhlien pitopaikkana. Kävimme myös risteilyillä.
Venäjänsinisten määrä on vähentynyt arvostelunäyttelyissä viime vuosina. Toisin oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, jolloin yhdessä näyttelyssä saattoi olla paikalla jopa kolmekymmentä venäjänsinistä kissaa.
Suuret yli 1000 kissan näyttelyt
Suuret näyttelyt olivat tapahtumia jo itsessään! Muistan hyvin muun muassa Ruuhka-Suomen Rotukissayhdistyksen järjestämät yli 1000 kissan kissanäyttelyt Helsingin Messukeskuksessa ja Myyrmäki-hallissa Vantaalla.
Suomen Venäjänsiniset ry osallistui vastavuoroisesti järjestävän yhdistyksen näyttelyiden pystytystalkoisiin. Mieleen palautuu eräskin perjantai-ilta, jolloin kiinnitimme näyttelyhäkkeihin häkiltä häkille kävellen lähes 1200 kissan häkkipaikan numerolapun! Tuossakin näyttelyssä taisi olla paikalla pitkälle kolmattakymmentä sinistä kissaa.
Rotuseminaarit
Suomen Venäjänsiniset ry on järjestänyt vuosien aikana useita seminaareja yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Ensimmäinen rotuseminaari pidettiin syksyllä 2008. Aiheina silloin olivat tänäkin päivänä ajankohtaiset asiat: rodun tilanne Suomessa ja muissa maissa, venäjänsinisen eri tyypit sekä rodun terveyteen liittyvät kysymykset.
Ensimmäinen seminaari onnistui hyvin ja kannusti järjestämään näitä jatkossakin. Muita aihealueita on vuosien aikana ehtinyt olla mm. kissan kipu, kissan käyttäytymiseen liittyvät kysymykset ja kissan virikkeellistäminen, “RUS at Art” eli venäjänsininen valokuvissa, venäjänsinisen kaihi sekä muut rodun terveyteen ja rodun tulevaisuuteen liittyvät topikit. Jopa nyt ajankohtaista kasvatuksen tavoiteohjelmaa on ensimmäisen kerran tarkasteltu 10 vuotta sitten!
Aika ennen internettiä
Kissan virikkeellistämisestä ja miten kissa kokee ja ilmentää kipua löytyy tänä päivänä paljon tietoa internetistä, mutta 10 vuotta sitten tietoa oli vaikeammin löydettävissä. Halusimme yhdistyksessä tuoda tapahtumapäiviin jotain uutta ja jotain sellaista, josta olisi iloa ja hyötyä mahdollisimman monelle, niin kasvattajalle kuin lemmikkissan omistajalle. Mukaan saimme mm. kissan kipuun liittyvän opinnäytetyön tehneen eläinlääkärin ja kissoihin erikoistuneen hyvinvointiyrityksen. Molemmat ensimmäisten joukossa Suomessa!
Kaihitutkimus
Rodun vuonna 2009 käynnistynyt venäjänsinisen kaihitutkimus ja -seuranta jatkuvat, ja 2010 perustetun terveystyöryhmän tavoitteena on laajentaa rodun terveyteen liittyvää terveysseurantaa myös muihin, rodussa ajankohtaisiin terveyteen liittyviin kysymyksiin.
Viime vuosikymmenellä paljon keskustelua synnyttivät vuosina 2008, 2011 ja 2013 FIFe GA:ssa (yleiskokous) esillä ollut venäjänsinisen rotumääritelmän muutosehdotukset. Keskustelu ehdotuksen ympärillä jäsenlehdissä, sosiaalisessa mediassa ja lopulta itse kokouksissa oli vilkasta ja paikoin hyvin intohimoista. Useampikaan muutosehdotus ei kuitenkaan tuottanut tulosta, rotumääritelmä on säilynyt ennallaan. Ehkä jokin rotuyhdistys haluaa lähivuosina tarttua tähän uudestaan ja tuoda muutosehdotuksen uuteen keskusteluun?
Nebelung
FIFe:n GA hyväksyi vuonna 2020 nebelungin venäjänsinisen sisarroduksi. Nebelung on puolipitkäkarvainen kissarotu, jonka kasvatukseen on käytetty ja käytetään venäjänsinisiä. Nebelungia kasvatetaan Euroopassa, mm. Ranskassa ja jossain määrin myös Benelux-maissa. Nebelung on myös aina turkinväriltään sininen kissa. FIFe:n sisältä tulleeseen ehdotukseen Suomen Venäjänsiniset ry, tai muut eurooppalaiset rotuyhdistykset ja rodun foorumit eivät “ehtineet mukaan”, emmekä siten päässeet vaikuttamaan asian käsittelyyn yleiskokouksessa.
Sosiaalinen media
Sosiaalinen media nosti 2010-luvulla profiiliaan “rodun tapahtumapaikkana”, ja mm Facebookista löytyy useampi venäjänsinisten keskusteluryhmä. Osa näistä on suljettuja, vain kasvattajille tarkoitettuja ryhmiä, osa kaikille rodusta kiinnostuneille avoimia foorumeita.
Erilaiset tapahtumat, mukaan lukien rodun erikoisnäyttelyt, ovat usein olleet osa yhdistyksen merkkivuosien tapahtumia, ja tapahtumiin on tultu niin luennoitsijoina kuin osallistujina aina ulkomaita myöten. Aina kun on ollut aihetta kokoontua yhteen, on päivä päättynyt yhteiseen illanviettoon. Ja hauskaa on ollut!
Teksti: Marianna Ripatti
Kuvat: Pauli Araneva