Mitä tarkoittaa pentuneuvonta?
Yhdistyksen pentuneuvoja kertoo rodusta ja vastaa rotuun liittyviin kysymyksiin.
Paljonko rotukissa maksaa?
Venäjänsinisen kissanpennun hinta vaihtelee kasvattajakohtaisesti noin 900 – 1200 euron välillä. Kauppahinta on kuitenkin aina kasvattajan ja pennunostajan välinen sopimus. Kannattaa aina selvittää mitä pennun hintaan kuuluu, esim. joillain kasvattajilla hintaa nostaa pennuille ennen luovutusta tehdyt testit.
Voiko kissan maksaa osamaksulla?
Ostaja ja kasvattaja neuvottelevat keskenään osamaksuvaihtoehdosta.
Miksi rotukissa maksaa niin paljon?
Kissojen kasvatus on useimmiten harrastustoimintaa, jonka itseisarvo ei ole kissojen määrän lisääminen. Kasvatus tähtää rodun hyvinvointiin ja terveyden vaalimiseen sekä rodun ominaisuuksien kehittämiseen . Pentujen hinnalla kasvattajat pyrkivät kattamaan suurimmat kulut. Kasvatustoiminnasta aiheutuvia tavanomaisia kuluja ovat muun muassa siitoskissojen hankinta aina ulkomaita myöden, astutus- ja rekisteröintimaksut, kasvatuskissojen terveystestit, mikrosirutunnisteet, madotukset, tiineysajan tutkimukset, rokotukset, laadukas ruokinta (mahdolliset erikoistuotteet) ja hiekat. Aina kaikki ei myöskään suju ohjekirjan mukaan, jolloin eläinlääkärikulut saattavat moninkertaistua.
Soveltuvatko venäjänsiniset lapsiperheeseen?
Aktiiviset ja seuralliset venäjänsiniset sopivat sekä lapsiperheisiin että muiden lemmikkien kavereiksi. Kuitenkin tulee muistaa, että kissat ovat yksilöitä, joiden luonteenpiirteet poikkeavat toisistaan. Kasvattaja pyrkii parhaansa mukaan valitsemaan pentueesta sopivan kissan kuhunkin kotiin. Vanhemmilla on vastuu siitä, että lapset ja kaikki perheessä kyläilevät oppivat kunnioittamaan kissaa ja sen lepohetkiä. Oikein ja ystävällisesti käsitelty kissa on verraton kaveri myös lapsille.
Kannattaako kasvattajalle kertoa kissaa hankkiessani, että minulla on myös koira?
Onnistunut kissanhankinta perustuu ostajan ja kasvattajan väliseen luottamukseen. Molempien velvollisuus on antaa oikeaa tietoa kissan elinolosuhteista. Kissaliiton kauppasopimukseen sisältyy maininta ostajan velvollisuudesta antaa totuudenmukaiset tiedot kissan tulevista elinolosuhteista. Allekirjoituksellaan ostaja hyväksyy kauppasopimuksen sisällön.
Kauanko pentua joutuu odottamaan?
Viime vuosina venäjänsinisiä kissanpentuja on voinut suuren suosion takia joutua odottamaan jonkin aikaa vaikka pentuja syntyy taajaan. Yhdistyksemme sivuilta löytyy pentulistat syntyneistä ja odotettavissa olevista pennuista. Kasvattajamme noudattavat Kissaliiton sääntöjä ja luovuttavat pennut aikaisintaan 12 viikon iässä.
Koronan vaikutuksesta pentujen saatavuudessa voi olla tällä hetkellä viivettä. Kyselyjä tulee paljon enemmän kuin kasvattajilla on pentuja.
Kuinka suuri osa syntyvistä pennuista on lemmikkitasoisia?
Venäjänsiniset pennut ovat pääsääntöisesti sekä kasvatus- että näyttelykelpoisia, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne olisivat myös näyttelyvoittajia. Näyttelytasoisella pennulla tarkoitetaan sitä että kissa on standardin mukainen, eikä siinä ole mitään sertiä eväävää virhettä. Venäjänsiniset pennut luokitellaan lemmikkitasoisiksi silloin, kun pennulla on esim. värivirhe tai sellainen rakennevirhe, joka sääntöjen mukaan estää kasvatuskäytön. Tällaisia pentuja rotuun syntyy harvoin.
Pitääkö rotukissa leikata?
Jos kissaa ei ole tarkoitus käyttää kasvatuksessa, on sekä kissan että omistajan etu, että se leikataan. Leikattu (kastroitu uros/steriloitu naaras) viettää onnellisen leppoisaa elämää lemmikkinä ilman ‘hormonimyrskyjä’ ja niistä aiheutuvia levottomia aikoja. Osa kasvattajista varhaisleikkaa pennut jo ennen uusiin koteihin muuttoa.
Voiko kissa ulkoilla?
Kasvattajat eivät myy pentujaan vapaasti ulkoileviksi kissoiksi. Kissan ulkoilun tulee olla turvallista, jolloin se tapahtuu valvotusti valjaissa tai kissalle erityisesti rakennetussa ulkoilutarhassa. Myös verkotettu tai lasitettu parveke (lasit suljettuina tai avoimet kohdat verkotettuina) on monien kissojen suosiossa.
Kasvattaja kyselee minulta paljon asioita, pitäisikö loukkaantua?
Pääsääntöisesti kasvattaja haluaa tietää ostajan taustoista ja kyselee paljon, jo siinä tilanteessa kun otat häneen yhteyttä ensimmäistä kertaa. Kasvattajan tarkoitus ei ole loukata sinua, vaan kysymysten taustalla on toive löytää pennulle paras mahdollinen koti.
Mitkä ovat tavallisimmat kissan aiheuttamat allergia-oireet?
Yleisimmät oireet ovat allerginen nuha, silmäluomien ja silmän sidekalvon reaktiot sekä astma.
Suurin osa allergioista on niin lieviä, että niistä aiheutuu eläinaltistuksessa vain nuha- ja silmäoireita. Astmaatikoille oireitten pahentumiseen riittää epäsuora altistuminen kissan tai koiran hilseelle esim. julkisissa kulkuneuvoissa tai muissa paikoissa.
Olen kuullut että venäjänsininen olisi vähemmän allergiaa aiheuttava rotu kuin muut rodut? Mikä kissarotu sopisi parhaiten astmaatikoille/allergisille?
Yksikään kissarotu ei ole hypoallergeeninen riippumatta siitä, onko kissalla karvaa vai ei, onko karva lyhyttä vai pitkää, suoraa vai kiharaa. Kissa-allerginen henkilö on ensin altistunut ja herkistynyt kissan eläinpölylle, jolloin henkilö saa allergia-oireita aina altistuttuaan uudestaan kissan eläinpölylle (eläinepiteelille) tai eritteille (sylki, virtsa, ulosteet). Karva itsessään ei aiheuta allergiaa.
Monet koira- tai kissa-allergiset ovat huomanneet, että tietyt rodut aiheuttavat heille vähemmän oireita kuin toiset. Kaikilla koirilla ja kissoilla on kuitenkin samat allergeenit, eikä näin ollen niin sanottua allergeenitonta tai vähemmän allergisoivaa rotua ole. Joidenkin tutkimusten mukaan uroskoirien ja -kissojen virtsa tai eritteet ovat enemmän oireita aiheuttavia.
Tutkimusten mukaan tehostetulla siivouksella ei ole vaikutusta oireisiin. Lemmikin tilan rajaaminen esimerkiksi makuuhuoneen ulkopuolelle ei estä allergiaoireiden ilmaantumista. Allergeenipöly on niin kevyttä, että se leviää kaikkialle huoneilmaan.
Lemmikkien pesu ei vähennä allergeenien määrää. Sen sijaan liian tiheä pesu kuivattaa lemminkin ihoa, jolloin hilseily lisääntyy ja allergeenien määrä kasvaa.
Aiemmin allergiaperheille neuvottiin, että lemmikkiä ei tulisi hankkia. Uusien tutkimustuloksien myötä tästä neuvosta on luovuttu. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että herkistyminen koiralle tai kissalle ei välttämättä lisääntynyt, vaikka perheessä olisi ollut koira tai kissa lapsen varhaislapsuudessa.
Jos olet aikuinen allergikko, harkitse oma tilanteesi tarkkaan ennen kissan hankintaa. Mikäli perheen lapsi on allergikko tai astmaatikko, yhdistys ei suosittele kissan hankintaa lainkaan. Jos kissan syliin ottaminen aiheuttaa astmakohtauksen tai muita oireita, on siitä pakko luopua, jos haluaa pitää oireet poissa. Jos astma tai nuha on sisäsyntyinen eli allergiataipumusta ei ole osoitettu, lemmikistä luopuminen ei ehkä muuta tilannetta.